> Laprélezing

De Laprélezing
laprelezing-logo-eugene-brands-de-koning-en-zijn-narRuud Lapré is medeoprichter van wat nu Erasmus Centrum voor Zorgbestuur heet en van het instituut voor Beleid en Management Gezondheidszorg (iBMG, nu Erasmus School of Health Policy & Management of ESHPM). Erasmus Centrum voor Zorgbestuur en ESHPM organiseren eens in de twee jaar de Laprélezing, waarmee aandacht wordt gevraagd voor het specifieke van besturen in de gezondheidszorg. Kennis van de sector is daarbij onontbeerlijk, maar moet gecombineerd worden met kennis van buiten. De Laprélezing heeft tot doel om kennis over het specifieke van besturen in de zorg te verbinden met de praktijk, verschillende generaties met elkaar in contact te brengen en betekenisvolle parallellen te trekken met kunst, de passie van naamgevers Ruud en Marga Lapré.

Lees meer over de achtergrond van de Laprélezing.

Laprélezing 2023
laprelezing-2023-alkemade-meursOp 1 november 2023 sprak architect en voormalig Rijksbouwmeester Floris Alkemade de derde Laprélezing uit, met als titel: ‘Van betere antwoorden naar betere vragen. Meer verbeeldingskracht kan de zorg redden.’ Alkemade: ‘We hebben de toppen van ons kunnen bereikt maar tegelijkertijd zien we ook de meest essentiële systemen vastlopen. Macht en onmacht ontmoeten elkaar in deze tijd van transitie.’ Dagvoorzitter was Pauline Meurs; kunst van Bert Hermans en muziek van Maat Saxophone Orchestra omlijstten de bijeenkomst.

Lees een verslag van de lezing op de website van Erasmus Centrum voor Zorgbestuur.

> Lees hier de tekst van de lezing door Floris Alkemade.
> Kijk de Laprélezing 2023 hier terug.

Laprélezing 2021
laprelezing-2021-semiha-denktasDe tweede (online) Laprélezing op 1 april 2021 had als onderwerp: ‘Opladen en ontzorgen.’ Hoofdgast Semiha Denktaş, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences, vertelde in een gesprek met Pauline Meurs dat opladen het beste lukt als je je zorgen even opzij kunt zetten, maar dat dit niet voor iedereen even gemakkelijk is. De mogelijkheid om op te laden en ontzorgen verschilt sterk tussen mensen en vergroot de ongelijkheid in gezondheid. Organisatie- en veranderkundige en daarnaast danser Peter Rombouts verbeeldde in zijn dans de meest prangende vraag van Denktaş: ‘Hoe kunnen we mensen het beste opladen en ontzorgen vanuit het perspectief van de samenleving?’ Daarop volgde een gesprek met Kees Kraaijeveld, auteur van het boek Mentale vooruitgang, en Illya Soffer, directeur van Ieder(in), de koepelorganisatie voor mensen met een beperking of chronische ziekte.

Lees een verslag van de lezing op de website van Erasmus Centrum voor Zorgbestuur.

> Bekijk hier een compilatie van de Laprélezing 2021.

Laprélezing 2019
laprelezing-2019-ernst-kuipersOp 28 maart 2019 vond de eerste Laprélezing plaats. Prof. dr. Ernst Kuipers, destijds bestuursvoorzitter van het Erasmus MC, sprak de Laprélezing uit met als titel: ‘Feste op het Zorgtoneel: hoe toekomstbestendig is de huidige ziekenhuiszorg?’ Van een historische weergave van medische zorg tot professionele autonomie en het belang van netwerkzorg. Een bijzondere ontmoeting, omlijst door kunst uit Het Dolhuys en muzikale intermezzo’s van Nuevo Nocturna, waarbij visie op (toekomstige) zorg, wetenschappelijk onderzoek en kunst samensmolten.

Lees een verslag van de lezing op de website van Erasmus Centrum voor Zorgbestuur.

> Lees hier de tekst van de lezing door Ernst Kuipers.